30 Mart 2011 Çarşamba

Vajinismus Tedavisi ve Yöntemleri

Vajinismus Tedavi Yöntemleri

Vajinismus tedavisi ile ilgili dünyada uygulanabilen pek çok yöntemler bulunmaktadır.
Tedavi kelimesi tıpta “terapi” (therapy) kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Ancak terapi (therapy) daha çok psikolojik nedenlerle uygulanılan tedavileri ifade etmektedir. Vajinismus tedavisinde dünyada en sık uygulanan yöntemler aşağıda özetlenmiştir.
Bilişsel terapiler
Bir kişide cinsel kimlik çok erken yaşlarda oluşmaktadır. Genellikle 3 ile 5 yaş arasında “fallik dönem” veya “Odipus dönemi” olarak bilinen cinsel kimliğin gelişim dönemi ve bu dönemde aile veya diğer çevre tarafından alınan cinsellikle ilgili mesajlar kişinin cinsel kimliğini oluşturmaktadır.

Özellikle odipus döneminde ve daha sonra yetişkin dönemlerde cinsellik, ilk gece ve kızlık zarı ile ilgili alınan yanlış, abartılı ve eksik bilgilere biz “bilişsel çarpıtma” adını vermekteyiz.

Cinsellikle ilgili bilişsel çarpıtmalar bizim toplumumuzda vajinismusun en sık sebebidir. İşte bu bilişsel çarpıtmaların düzeltilmesi, eksik bilgilerin tamamlanması ve kişi veya çiftlere cinsellikle ilgili doğru bilgilerin verilmesine “bilişsel terapi” adı verilmektedir.
Bilişsel terapiler vajinismus tedavisinde son derece etkilidir ve tedavilerin temelini oluşturmaktadır.
Davranışsal terapiler
Kişilerin cinsellikle ilgili doğru ve tam bilgileri alması maalesef tek başına sorunu çözmemektedir. Günümüzde doğru bilgilere ulaşmak kitap okuma veya internet sayesinde de olabilir ancak bu sorunu çözmez, mutlaka çiftlere bir takım uygulamalar ve “ev ödevleri” verilmelidir.

Uygulamalı olarak zaman zaman vajinismus problemi taşıyan bayanın, zaman zaman da çift olarak kişilerin yaptıkları bir takım egzersizlere “davranışsal terapi” adı verilmektedir.

Davranışsal terapiler, yalnızca anlatılan cinsel bilgilerden öte kişinin kendi genital anatomik yapısını keşfetmesini ve bunu kontrol etmesini de öğretmektedir.
Davranışsal terapiler bizim kliniğimizde de en sık uyguladığımız ve tedavi başarısı en yüksek vajinismus tedavisi yöntemidir.
Hipnoterapiler (Hipnoz tedavileri)
Hipnoz, kişide bir farkındalık ve iç görü geliştirerek problemlerden kurtulmasını amaçlayan, bilinç altı yolculuğudur.

Hipnoterapi ise “hipnoz ile yapılan tedaviler”e verilen genel isimdir. Hipnoterapi sırasında kişiye verilen telkinler direkt olarak bilinç altına ulaşmakta ve bu şekilde problemlerin çözümü hız kazanmaktadır.

Hipnoterapi modern tıpta pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle bir takım korkular, panik atak ve cinsel terapilerde sık olarak uygulanılan hipnoz ile diğer tedavi yöntemlerine destek olmak amaçlanmaktadır.

Burada unutulmaması gereken nokta; hipnoz ve hipnoterapilerin hiçbir tedavide tek başına etkin olmadığı ve diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılması gerekliliğidir. Diğer bir deyişle hipnoz ancak diğer terapi yöntemlerine ek olarak uygulandığında kişilere fayda verebilmektedir.

Biz de Hera Klinik’te gerekli gördüğümüz hastalarımızda hipnoterapileri davranışsal ve bilişsel terapilere ek olarak uygulamakta ve bu şekilde oldukça iyi sonuçlar almaktayız.
Hipnoterapiler kişilerde tedavi uyuncunu arttırmakta ve tedaviyi hızlandırmaktadır. Ancak kesin olarak hipnoz tedavisini kabul etmeyen ve bu konuda endişeleri olan hastalarda hipnoz tedavileri yerine alternatif tedaviler ilk planda düşünülmelidir.
Klasik psikoterapi yöntemleri
Pek çok klinikte psikologlar tarafından uygulanan klasik psikoterapi yöntemlerinde tedavi süreci uzun ve yorucu olabilir.

3-6 aylık bazen de bir yıla kadar uzayan psikoterapik yaklaşımlar ile vajinismus tedavileri yerine biz kliniğimizde davranışsal- bilişsel terapileri uygulamakta ve 4-5 gün gibi çok kısa zaman sürecinde %100’lük tedavi başarısı elde etmekteyiz.
Cerrahi tedaviler
Vajinismus tedavilerinde bazı anatomik (yapısal) ve patolojik durumlar cinsel ilişkiye engel bir durum oluşturabilir veya cinsel ilişkinin ağrılı ve kasılmalı bir şekilde olmasını sağlayabilir.

Vajinismus sorunu cinsel işlev problemleri hakkında deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan bir jinekolojik muayene sonrasında tespit edildikten sonra tedavisine başlanması gereken bir sorundur. Aksi takdirde gereksiz yere aylarca hatta yıllarca süren tedaviler kişilerin psikolojik problemlerini daha da büyütür, umutsuzlukları ve sıkıntıları arttırabilir. Bu şekilde sorun daha da çözümü zor olan bir hale gelebilir.

Vajinismus tedavisi için cerrahi işlemlerin yapılması gereken durumlar:
• Kızlık zarının normalden kalın, sert ve yüksek olması durumu (rigid hymen)
• Vajina içinde enine veya dikine perdeler (“vajinal septum” ).
• Vulvar vestibulit sendrom (vulvodinia). Vulvar vestibulit sendrom daha sık olarak bir “disparuni” yani ağrılı cinsel birleşme sebebidir.
Vajinismus tedavilerinde çok daha nadir olarak uygulanılan yöntemler arasında ise:

1- Vajinal kasa botoks (botox) uygulamaları
2- Akupunktur tedavileri
3- Alternatif tıp yöntemleri
4- İlaç tedavileri (Antidepressan veya anksiyolitik ilaçlar gibi) bulunmaktadır.
Vajinismus tedavisinde asla önerilmeyen yöntemler arasında ise:

1- Kızlık zarı çıkarılması (Hymenektomi operasyonu)
Kızlık zarı ile ilgili eğer yapısal bir problem yok ise kızlık zarı çıkarılması operasyonu tercih edilmemektedir. Hatta gereksiz şekilde yapılan böyle bir operasyon sorunu çözmez, tam tersine daha da büyütür.

Ancak normalde yüksek kenarlı, kalın ve sert kızlık zarı (rigid hymen) problemi var ise kızlık zarı basit bir operasyonla çıkarılabilir.

2- Alkol alıp ilişkiye girme
Alkol alıp sarhoş olmak ve bu şekilde ilişkiye girmek sorunu çözmez, tam tersi bir etki ile kişiyi cinsel hayattan daha da soğutabilir. Bu şekilde alkol alarak ilişkiye giren bir vajinismuslu bayanın ilişki sırasındaki kasılmaları da devam etmektedir. Kaldı ki bir kişinin her ilişki öncesi alkol alması da mümkün olmayacaktır. Maalesef uyuşturucu maddeler alarak ilişki denemelerinde bulunan kişiler dahi vardır.

3-Genel anestezi altında ilişki
Genel anestezi yani kişinin ilaçlarla uyutularak ilişkiye girmesi maalesef bazı anestezi doktorları tarafından hastalara uygulanılan gereksiz bir uygulamadır. Kişi bu şekilde eşi ile cinsel ilişkiye girse bile anestezi olmadığında sorun daha kalıcı bir halde devam edecektir.

Maalesef tedavide doğru adresleri bulamayan pek çok çift vajinismus sorunlarını çözmek için bir takım falcılara, cinci hocalara ve şarlatan kişilere dahi başvurabilmektedir.

Vajinismus doğru tedavi merkezlerinde, doğru kişi ve doğru tedavi yöntemleri ile %100’lük tedavi başarısı olan bir cinsel işlev problemidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder