30 Mart 2011 Çarşamba

Vajinismus Hastalığı Nedir?

Vajinismus (veya vaginismus) cinsel ilişki sırasında vajina nın alt üçte birindeki kasların kişinin kendi kontrolü haricinde (istemsiz olarak) kasılması sonucunda ilişkinin gerçekleşememesi veya oldukça zor bir şekilde gerçekleşmesi ile karakterize bir cinsel işlev problemidir. 

Cinsel ilişki sırasında bir refleks şekilde istemsiz olarak kas kasılmaları, şikayetin derecesi ile de orantılı olarak vajina haricinde kalça, bel, karın, sırt ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın bir şekilde görülebilmektedir.

Aslında bu kasılmaların sebebi “vücudun kendisini koruma” içgüdüsüdür. Bilinç altına cinsel ilişki ile ilgili yerleşmiş bir takım korku ve kaygılar vardır, bunun sonucunda kişi kendisini kasmakta ve ilişkiye izin vermemektedir. Psikolojik yönden vajinismus bir “kaygı bozukluğu” dur.

Eşini seven, çoğu kez severek ve isteyerek evlenen kadın eşiyle sevişme sırasında da haz ve tatmin almakta; ancak ilişki birleşme (penetrasyon) boyutuna geçtiğinde aniden başlayan korku, heyecan, çarpıntı ve nefes nefese kalma gibi bulgular ile adeta bir “panik atak benzeri durum” yaşamakta ve daha sonrasında kendisini kasarak bacaklarını kapatmakta, eşini iterek ilişkiyi sonlandırmaktadır.

Sık sık denemeler zaman içinde azalmakta, denemeler yerini umutsuzluk ve karamsarlıklara bırakmakta, problem her geçen gün bir çığ gibi büyümektedir.

Yalnızca cinsel bir problem olarak görülen vajinismus zaman içinde evli çiftlerin tüm hayatlarını da olumsuz yönde etkilemekte, vajinismus tedavisi yapılmayan kişilerin kendi öz güvenleri azalmakta ve hem ev hem de iş hayatlarında birbiri ile bağlantılı pek çok sıkıntılara ve büyüyen sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenlerdir ki, vajinismusu bir kadının bireysel sorunu olarak değil bir “çift problemi” olarak görmek gereklidir.

Bir tanıma göre ise vajinismus bir “erteleme-kaçınma hastalığı”dır. Yani evliliğin ilk yıllarından itibaren vajinismus problemini yaşayan kişiler kariyer, eğitim, tayin, iş değişikliği gibi daha sayılabilecek pek çok bahaneler sonucunda tedavilerini ertelemekte ve tedaviden kaçınmaktadırlar.

Kliniğimizde bilimsel yöntemler ile vajinismus tedavisi başlanarak (hızlı bir şekilde) birkaç günde başarıya kavuşan hastalarımız her zaman için kendilerine aynı soruyu sormaktadırlar: “Neden bunca zaman beklemişiz, bu kadar kolay mıymış?”…

Vajinismus İngilizce’de ise “Vaginismus” olarak geçmekte ve “unconsumated marriage (tamamlanmamış evlilik)” olarak da tanımlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder