Günümüzde sezeryan doğumu tercih eden anne adaylarının sayısında büyük artış yaşanıyor.Bunun en büyük nedeni anne adayı için normal doğuma göre sezeryan doğumun daha kolay ve rahat oluşu. Normal doğumda 8-10 saat sürecek olan bir doğum süreci sezeryan doğum ile yarım saatte bitecek olması hem annenin hem de doktorların sezeryan doğumu tercih etme sebepleri arasındadır.
Bunun dışında mecburi nedenler yüzünden sezeryan doğumun tercih edilmeside muhtemeldir.Örneğin:
-Bebekde duruş bozukluğu varsa
-Anne adayının kalça yapısı normal doğumda tehlike yaratacak kadar darsa
-Anne adayı tansiyon hastası ise ve normal doğum esnasında tansiyonunun yükselme riski var ise
-Bebekde gelişim geriliği varsa
-Annede ıkınmayı engeleyen bel fıtığı,yüksek tansiyon gibi hastalıklar varsa
-Anne adayı vajina daraltma ameliyatı geçirmişse
-İkiz yada üçüz gibi çoğul gebelik söz konusu ise
-Plesanta rahim ağzını kapatmış ise
-Vajinada herpes,tümör gibi bir hastalık varsa
-Anne adayının ilerlemiş yaşı ve tüp bebek tedavisi sonucu gebe kalınmış olan durumlarda sezeryanla doğum tercih edilir.
Sezeryan doğum nasıl yapılır?
Anne adayına genel anestezi veya belden aşağısı uyuşturularak epidural anestezi uygulanarak annenin acı hissetmesi engellenerek sezeryan doğuma başlanır.Karın alt kısmındaki yani tüylenmenin bittiği yerin üzerinden 8 cm lik bir yatak şekilde kesi yapılır.Buradan birkaç dakika süre içinde bebek çıkartılır ve hemşireye veya çoçuk doktoruna bebek teslim edilir.
Hemen ardından bebeği besleyen plasenta el ile rahim içersinden çıkartılır.Anne adayının kanama kontrolü yapıldıkdan sonra hem karın duvarı hemde rahim dikilir.
Atılan dikiş estetik dikiştir ve bu estetik dikiş yapılarak sezeryan ile doğum bitmiş olur.Bu işlemlerin süresi ortalama 30 dakikadır.Anne adayı sezeryanla doğum işlemi sonra erince 15 dakika kadar dinledirilerek gözlemlenir sonrasında odasına gönderilir ve orada takibi devam eder.
Anne adayı odasına alındıkdan sonra her 15 dakikada bir tansiyonu,nabzı ölçülür ve vajinal kanama yaşayıp yaşamadığı kontrol edilir.BU kontrol süresi ilk 2-3 saati kapsar.
Anne adayı sezeryan doğum sonrasındaki 2 saat içinde bebeğini emzirmeye başlar bu emzirme hem anne sütünün çoğalmasını sağlayacaktır, hemde rahimin toparlanmasını ve vajinal kanama riskini azaltacaktır.
Sezeryan doğum sonrasındaki ilk 6-ila 8 saat sonra idrara çıkmak istediğinde sonda takılmış ise sondası çıkarılır ve ve ayağa kaldırılır.
Anestezinin etkisi ile anne gaz çıkarma sorunu yaşayabilir.yürüyüş yaparak gaz çıkarmaya çalışır.
Sezeryan doğum sonrası genellikle 2 gün hastanede kalır ve gazını çıkarmış durumu iyi olan anne adayı pansumanları yapılarak taburcu edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder