Dünyada her yıl rahim ağzı kanserinden 240 bin kadın öldüğü bilinir. Rahim ağzı kanserini önleyen aşı u aşamada FDA tarafınca onaylandı. Yeni üretilen rahim ağzı kanseri aşısı
HPV tip 6, 11, 16 ve 18’in neden olduğu kanser öncesi düşük dereceli lezyonları ve genital siğilleri de önlemektedir. HPV (Human Papilloma Virus) cinsel ilişki esnasında geçen bir tür virüstür.
Yeni Piyasaya Çıkan HPV Aşısı Koruma Amaçlı Mı?
Genel itibariyle koruma amaçlı bir aşıdır. HPV 6, 11, 16, 18 tiplerine maruz kalmamış kadınlarda, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağlamaktadır. Rahim ağzı kanseri aşısı 9 ila 26 yaş arasındaki kadınlara uygulanabiliyor. Zaman ilerledikçe 26 yaş üzeri kadınlara da rahim ağzı kanser aşısı yapılması için çalışmalar sürüyor.
HPV aşısı nasıl uygulanır?
HPV aşısı yani rahim ağzı kanseri aşısını 6 ay süre içersinde 3 kez yapıyorlar. Rahim ağzı kanseri aşısının ilk dozu yapıldıktan 2 ay sonra ikinci rahim ağzı kanser aşısı uygulanıyor ve 6.ayda da son aşı yapılıyor. Rahim ağzı kanser aşısı yapılan yerde ender de olsa ağrı, şişlik ve kızarıklık görülebildiği gibi, bazı kişilerde de halsizlik ve yorgunluk şikâyetleri de olabiliyor, ancak bu geçici bir durum. Rahim ağzı kanseri aşısı yapılmadan önce vajinadan örnek alınıyor ve HPV tiplemesi yapılıyor. Şayet kadının daha önceden cinsel ilişkisi olmamış ise u örnek alma uygulamasına gerek kalmıyor.
HPV Aşısının Etkisi Ne Kadar Sürer?
Rahim ağzı kanseri aşısının ne kadar etkili olduğu konusunda kesin bir bili yoktur ancak yapılan araştırmalar 5 yıl kadar kadını rahim ağzı kanserinden koruduğunu göstermiştir.
HPV Aşısı Gebelerde Yapılabilir Mi?
Hamile kadınların rahim ağzı kanser aşısını yaptırılması önerilmiyor. İlk dozu kadın yaptırdıktan sonra hamile kalırsa kalan dozları doğumdan sonra yaptırması öneriliyor.
HPV Aşısının Ücreti Nedir?
Aşının üretildiği Amerika Birleşik Devletlerinde rahim ağzı kanseri aşısının 3 dozun toplam ücreti 360 dolar olarak belirlenmiştir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder